Szubtraktív szintézist megvalósító VSTi-kből az additívval szemben Dunát lehet rekeszteni (a legtöbb VSTi ilyen). Az irodalma is jóval terjedelmesebb, magyarul is hozzáférhető pár könyv:

A legtöbb VA  (Virtual Analog), AM (Analog Modelling) -el jellemzett hardver szinti és VSTi is szubtraktív szintézist használ (bár ezek a fogalmak csak azt jelentik, hogy DSP, vagy szoftver végzi a szintézist). Az additívval szemben itt a harmonikusok kivonásáról van szó, melyet jellemzően szűrővel végeznek. A kiindulás egy felharmonikusokban gazdag alapjel (1-3 oszcillátor+zaj forrással), amit különféle modulokkal (ADSR, LFO, szűrő=VCF) az időben megváltoztatunk. Egy egyszerű 1 oszcillátoros szintetizátor logikai felépítése:

1osc
1osc

A fekete nyilak a moduláció opciós lehetőségeit, míg a pirosak a hang fix útját jelentik. A mai szubtraktív szintetizátorok és VSTi-k alapelve ugyanez, csak a modulok és a modulációs lehetőségek száma nagyobb, illetve beépített effektek állnak rendelkezésre a keletkező hang további formálására.

Egy kis kedvcsináló (Google Chrome nem árt, hogy MIDI-t is kezeljen):

106js

Pár ingyenes szubtraktív VSTi:

Bár maga moduláris szintetizátor fogalom nem definiálja a használt szintézis módját, a gyakorlatban szintén főként szubtraktív szintézisre használják.  A moduláris szintetizátoroknál a modulációs lehetőségek nincsenek előre “huzalozva”, a modulokat tetszőlegesen választhatjuk meg, és köthetjük össze, max hang sem lesz belőle :).  Ezáltal teljesen szabad kezet kapunk a szintetizátor kialakításában. Más kérdés, hogy valószínű a legtöbb felhasználó (én biztos) ugyanazokat a modulokat huzalozza össze kézzel ugyanúgy, mint amit készen megkap egy jól kitalált nem moduláris VSTi-ben (bár tény, hogy közben meg is érti valamennyire a működését). Pár ingyenes moduláris VSTi:

(2021.12.04)